Kava Kava (Piper Methysticum) - Garip Bilen, Yıldız (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Kava kava ‘Piper methysticum’(Kava), Vanatu’ya özgü bir bitki olup Güney Pasifik Adaları'nda uzun yıllardan beri yaygın olarak tüketilmekte ve özellikle bazı geleneksel törenlerde kullanılmaktadır. Bu bitki yatıştırıcı ve sakinleştirici etkiler gibi psikoaktif özellikler göstermektedir. Diğer ülkelerde de son zamanlarda anksiyolitik etkisinden faydalanılmaktadır. Kava aynı zamanda menopoz, uykusuzluk, konvülsiyonlar ve depresyonla ilişkili semptomları tedavi etmek için de kullanılmaktadır. Bu faydalı etkilerinin yanı sıra ilaç etkileşimleri, karaciğer toksisitesi, cilt yan etkileri ve diğer bazı yan etkileri kullanımını sınırlamaktadır. Kava ile yapılan genetik toksikoloji analizleri genel olarak negatif sonuçlar vermiştir. Ancak deney hayvanlarında kanserojen olduğuna dair çalışmalar vardır. Bu kanserojenik etkinin muhtemelen genotoksik olmayan bir yolla geliştiğine inanılmaktadır. Bununla birlikte Kava'nın kansere karşı tedavi edici ve kanseri önleyici potansiyeli de öne sürülmüştür. Çeşitli çalışmalarda farklı kanser modellerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Akciğer,  prostat,  meme ve mesane dahil olmak üzere çeşitli kanser türlerinde antiproliferatif etkiler göstermiştir. Genel olarak, bu bölümde Kava'nın etkinliği ve istenmeyen etkileri çeşitli yönleri ile tartışılmıştır.Kava kava, or ‘Piper methysticum’ is a plant native to Vanatu and has been widely consumed in the South Pacific Islands for many years, especially in some traditional ceremonies. This plant shows psychoactive properties such as sedative and calming effects. In other countries it has recently been used as an anxiolytic. Kava is also used to treat symptoms associated with menopause, insomnia, convulsions and depression. In addition to these beneficial effects, drug interactions, liver toxicity, skin side effects and other side effects are factors limiting its use.  Genetic toxicology analyses with kava have generally yielded negative results. However, there are studies showing that it is carcinogenic in experimental animals. It is believed that this carcinogenic effect probably develops through a non-genotoxic pathway. However, the potential of kava to treat and prevent cancer has also been suggested. Many studies have evaluated its effects in different cancer models. It has shown antiproliferative effects in several cancer types, including lung, prostate, breast and bladder. Overall, the efficacy and adverse effects of kava are discussed in detail in this chapter.