Hurma (Phoenix Dactylifera) - Doğan, Akif (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Hurma, içerdiği yüksek antioksidanlar sayesinde serbest radikallerin sebep olduğu hücre hasarını azaltabilecek bir doğal kaynaktır. Antioksidanların kanser hücrelerinin oluşumunu ve yayılmasını engelleyici etkileri, hurmanın kanser tedavisi üzerindeki potansiyel etkilerini destekleyen önemli bir faktördür. Ayrıca hurmanın içerdiği fitokimyasalların, özellikle prosiyanidinlerin, kanser hücrelerine karşı inhibe edici etkileri üzerinde yapılan çalışmalar, hurmanın kanserle mücadelede etkin bir rol oynayabileceğini öne sürmektedir. Geleneksel tıp ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri, yüzyıllardır çeşitli kültürlerde kullanılan ve doğanın sunduğu şifalı bitkilerin sağlık üzerindeki etkilerine odaklanır. Hurma, Orta Doğu'dan Uzak Doğu'ya kadar birçok kültürde tıbbi ve besinsel amaçlar için kullanılmıştır. Geleneksel tıp, hurmanın kanserle mücadeledeki potansiyelini, antioksidan zengin içeriği ve besin değerlerine dayanarak destekler. Bu bağlamda, hurmanın kanser tedavisinde geleneksel yöntemlerle nasıl entegre edilebileceğini anlamak, modern tıpta alternatif tedavi yaklaşımlarının araştırılmasına önemli bir katkı sağlayabilir.Date fruit, owing to its high antioxidants, serves as a natural source that can reduce cell damage caused by free radicals. The inhibitory effects of antioxidants on the formation and spread of cancer cells are significant factors supporting the potential impact of dates on cancer treatment. Additionally, studies on the inhibitory effects of phytochemicals, especially proanthocyanidins, found in dates against cancer cells, suggest that dates may play an effective role in combating cancer. Traditional medicine and complementary treatment methods focus on the effects of medicinal plants provided by nature on health and have been utilized in various cultures for centuries. Dates have been used for medicinal and nutritional purposes in many cultures, from the Middle East to the Far East. Traditional medicine supports the potential of dates in cancer treatment based on its rich antioxidant content and nutritional values. Understanding how dates can be integrated into cancer treatment using traditional methods can contribute significantly to the exploration of alternative treatment approaches in modern medicine.