Keçiboynuzu (Ceratonia Siliqua) - Guliyev, Murad (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Bilimsel olarak Ceratonia siliqua L. olarak bilinen keçiboynuzu, Akdeniz bölgesinden gelen, önemli değere sahip uzun ömürlü bir bitkidir. Keçiboynuzu bitkisi polifenoller, falvonoidler ve tanninler gibi önemli miktarda biyoaktif bileşik içermektedir ve geleneksel tıpta pek çok farklı hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Güncel verilerle keçboynuzunun aktif bileşenlerinin hücre çoğalmasını engelleyici, apoptozu tetikleyici ve anti-oksidan etkileri görülse de kanser hastalığının tedavisindeki rolü hakkında net bir fikir birliği bulunmamaktadır. Bu bölümde keçiboynuzu bitkisinin aktif bileşenlerinin kanser tedavisi ve ilaç etkileşimleri üzerine olan olumlu ve olumsuz sonuçları kanıta dayalı tıbbi bilgiler eşliğinde değerlendirilerek özetlenmeye çalışılmıştır.Carob, scientifically known as Ceratonia siliqua L., is an perennial plant of significant value that originates from the Mediterranean region. The carob plant contains a significant amount of bioactive compounds including polyphenols, flavonoids, and tannins, and have been used in traditional medicine for the treatment of many different diseases. Based on the most recent research, despite the active compounds of carob have the ability to inhibit proliferation of cells, trigger apoptosis, and function as antioxidants, there is no definitive evidence regarding its efficacy in treatment cancer. In this section, the positive and negative results of the active components of the carob plant on cancer treatment and drug interactions have been evaluated and summarized in the light of evidence-based medical information.