Garcinol (Garcinia Cambogia) - Gülcü, Serkan (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Garcinol Güeydoğu Asya’da  genellikle gıdalarda aroma verici olarak kullanılan bitkisel üründür. Geleneksel tıpta kabızlık, barsak parazitleri ve obezite tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan in-vitro çalışmalarda garcinolün anti-inflamatuar, anti-oksidan ve anti-kanser etkinliği görülmüştür. Bu yüzden de birçok kanser türünde etkiliği ile ilgili in-vitro çalışmalar yapılmıştır. Başta akciğer, kolon kanseri olmak üzere meme, pankreas, hepatosellüler kanserlerde etkili olabileceiğine dair veriler mevcuttur. Garcinolün anti-kanser etkinlik mekanizmaları arasında; hücre döngüsü üzerine etkinlikleri, apopitozisi indüklemesi, metastazları önleyici etkinlikleri ve gen ekspresyonu üzerinde olan etkileri yapılan çalışmalarda gözlenmiştir. Ancak yapılan çalışmaların çoğu in-vitro kanser hücre serilerinde yapılan çalışmalar olup, garcinolün kanser tedavisinde  destekleyici ajan olarak önerilmesi için yeterli klinik veri yoktur.Garcinol is a herbal product generally used as a flavoring in foods and originating from Southeast Asia. It is used in traditional medicine to treat constipation, intestinal parasites and obesity. In-vitro studies have shown garcinol's anti-inflammatory, anti-oxidant and anti-cancer activities. For this reason, in-vitro studies have been conducted on its effectiveness in many types of cancer. There are many studies showing that it may be effective in lung, colon cancer, breast, pancreatic and hepatocellular cancers.. Garcinol's anti-cancer activity mechanisms include;  effects on the cell cycle, induction of apoptosis, metastasis inhibitory activities and effects on gene expression have been observed in studies. However, most of the studies are conducted to in-vitro cancer cell lines, and there is not enough clinical data to recommend garcinol as a supportive agent in cancer treatment.