Flavonoidler - Geçgel, Aslı (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Flavonoidler merkezde üç karbon atomu ve fenolik hidroksil grubuna sahip iki benzen halkasıyla bağlanan, bitkilerde biyoaktif sekonder metabolitler olarak sentezlenen polifenolik bileşiklerdir. Farklı biyolojik rollere sahip olduğu düşünülen ikincil metabolit sınıfı flavonoidlerin anti-kanser, anti-inflamatuar, immunmodülatör ve antioksidan gibi birçok faydası vardır. Antikanser etkilerini, hücre döngüsü sinyallemesinin modülasyonu da dahil olmak üzere anti-kanser ajanlarının uzaklaştırılması, antioksidan enzim aktivitesi, apoptoz gibi mekanizmalar yoluyla indükleyebilir. Onkolojide ise başta meme, akciğer, karaciğer, pankreas kanseri, gastrointestinal kanserler, gliomalar gibi birçok kanserde preklinik çalışmaları mevcuttur ancak klinik çalışmalar sınırlıdır. Epidemiyolojik veriler ve meta-analizler, uzun vadede diyetle zengin bitki polifenolleri alınmasının kanser prevansiyonunu önemli ölçüde geliştirdiğini gözlemlemiştir.Polyphenolic substances called flavonoids are produced by plants as beneficial secondary metabolites. They are composed of two benzene rings, each containing three carbon atoms and a phenolic hydroxyl group in the middle. Flavonoids belonging to the secondary metabolite class are believed to possess several biological functions, including antioxidant, immunomodulatory, anti-inflammatory, and anti-cancer properties. Through processes like the elimination of anticancer drugs, antioxidant enzyme activity, apoptosis, and even the modification of cell cycle signals, it may cause anticancer effects. Preclinical research has been done on a variety of tumors in oncology, including gliomas, pancreatic cancer, liver, lung, breast, and gastrointestinal cancers. However, clinical research on cancer is few. Research from meta-analyses and epidemiological studies has shown that consuming a diet high in plant polyphenols over an extended period of time greatly enhances cancer prevention.