Ekinezya (Echinacea Purpurea) - Çelebi, Abdussamet (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Echinacea purpurea, özellikle Kuzey Amerika’da daha yaygın olmakla beraber, günümüzde tüm dünyada yetişen çiçekli ve otsu bir bitkidir. Köklerinden ve toprak üstü kısımlarından elde edilen özütler, soğuk algınlığı ve gribe karşı korunma ve tedavide; ayrıca diğer enfeksiyon ve yaraların tedavisinde bağışıklık sistemini uyarmak amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Çaylar, meyve suları, ekstraklar, kapsüller ve tabletlerin yanı sıra topikal kullanıma yönelik preparatlar şeklinde besin takviyeleri olarak pazarlanmaktadırlar. Dolayısıyla farklı formda türlerin kullanılması, ekstraksiyon yöntemleri veya diğer bileşenlerin eklenmesi nedeniyle bileşim açısından farklılık gösterebilir. Ekinezyanın potansiyel faydaları birçok klinik çalışmada değerlendirilmiştir. Bulgular, ekinezyanın soğuk algınlığını önlemede etkisiz olduğunu ancak grip tedavisinde faydalı olabileceğini göstermektedir. Son yıllarda kanser hastaları arasında tamamlayıcı ve bitkisel tedavilerin popülaritesinin artmasından dolayı ekinezyanın da kanser hastalarına faydalı etkilerine ilişkin çok sayıda reklam yayınlanmakta; ancak bu iddiaların birçoğu henüz doğrulanmamıştır.Echinacea purpurea is a flowering and herbaceous plant that grows all over the world today, although it is more common in North America. Extracts obtained from its roots and aboveground parts are used in the protection and treatment against cold and flu; It is also widely used to stimulate the immune system in the treatment of other infections and wounds. They are marketed as dietary supplements in the form of teas, juices, extracts, capsules and tablets, as well as preparations for topical use. Therefore, it may differ in composition due to the use of different forms of species, extraction methods or the addition of other ingredients.The potential benefits of echinacea have been evaluated in many clinical studies. Findings suggest that echinacea is ineffective in preventing colds but may be useful in treating flu. Due to the increasing popularity of complementary and herbal treatments among cancer patients in recent years, many advertisements have been published about the beneficial effects of echinacea on cancer patients; However, many of these claims have not yet been verified.