Klinik Araştırma Türleri - Sakin, Ayşegül (Kanser Hastalarının Başvurduğu Geleneksel ve Tamamlayıcı Tedaviler - Tıbbi Onkolog Gözü ile Bakış ve Onkolojik İlaçlarla Etkileşim, 2024)
Klinik araştırmalar sağlık alanındaki bilginin gelişmesinde, hasta bakımı ve tedavilerinin iyileştirilmesinde ve sonuçta sağlık hizmetlerinin geleceğini şekillendirmede çok önemli rol oynamaktadır. Düzgün tasarlanmış çalışmalar, yeni tedavilerin, müdahalelerin ve tıbbi cihazların güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Klinik araştırmalar, her biri belirli bir amaca hizmet eden ve bilim camiasına benzersiz bilgiler katan çeşitli türlerde oluşmaktadır. Bu makale, çeşitli araştırma türlerini inceleyerek bunların amaçlarını, metodolojilerini ve tıbbi araştırma alanındaki önemini vurgulamayı amaçlamaktadır.Clinical trials play a fundamental role in advancing medical knowledge, improving patient care, and ultimately, shaping the future of healthcare. These carefully designed studies aim to evaluate the safety and efficacy of new treatments, interventions, and medical devices. Clinical trials are classified into several types, each serving a specific purpose and contributing unique insights to the scientific community. In this article, we will state into the various types of clinical trials, highlighting their objectives, methodologies, and significance in the field of medical research.