Diyaliz Tedavisi Alan Hastalarda Cinsel Sağlık - Yılmaz Karabulutlu, Elanur; Akbaba, Özge (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Diyaliz tedavisine bağlı kadın ve erkek hastalarda birçok hormonal ve cinsel sağlık sorunları görülmektedir. Bu durum hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. Sağlıklı popülasyona kıyasla diyaliz tedavisi alan kadınlarda yüksek oranda anovulasyon, infertilite, adet düzensizlikleri ve erken menopoz; erkeklerde ise erektil disfonksiyon, testiküler hasar, testosteronda düşüş, hipotalamik-hipofiz-gonadal eksen disfonksiyonu, düşük libido ve infertilite daha sık görülmektedir. Diyalizde cinsel işlev bozuklukları multimodaldir. Bundan dolayı tedavi sürecinin fizyolojik, psikolojik ve etiyolojik olası nedenlere yönelik tanımlamalar yapılarak yönetilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte hastaların yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için cinsel sorunların olabildiğince erken tanımlanması, değerlendirilmesi ve buna yönelik girişimlerin planlanması büyük önem taşımaktadır.