Cinsel Kimlik Gelişimi - Kobya Bulut, Hacer; Polat Köse, Damla; Yetimoğlu, Merve (Her Yönüyle Cinsel Sağlık, 2024)
Cinsel gelişim doğumla başlar ve ölüme kadar devam eder ve kişiliğin önemli bir parçasını oluşturur. Cinselliği ve cinsel gelişimi gözlemlerle insan gelişiminden yordayarak bilimsel ve sistematik çerçevede açıklayan cinsel gelişim kuramları cinselliği anlamamızı sağlamıştır. Bu kuramlar psikoseksüel, sosyal öğrenme, bilişsel gelişim ve cinsiyet şema kuramıdır. Çocuklarda cinsel gelişim ihtiyaçları yaş dönemlerine göre çeşitli farklılıklar göstermektedir. Sağlıklı bir cinsel kimlik ve gelişimin sağlanabilmesi için her dönemin dengeli bir şekilde atlatılması oldukça önemlidir. Bu dönemlerin dengeli bir şekilde geçirilmesinde çocuk-ebeveyn tutumlarının ve risklerin değerlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı cinsel gelişim için çocuklara dönem özelliklerine göre cinsel eğitimin verilmesi gerekmektedir.