Kritik Düşünme - Eren, Rumeysa; Ulutaş Deniz, Elif (Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, 2024)
Kritik düşünme; bilgi kaynaklarını araştırma, bilgileri doğru zaman ve yerde kullanma, en uygun yaklaşımı seçme ve sonuçları doğru bir şekilde değerlendirme yeteneğini ifade etmektedir. Bu beceri; kişisel, akademik ve sosyal yaşamda seçim yapmayı sağlayan ve hayat boyu süren bir beceri olarak önem kazanmaktadır. Özellikle hızla değişen teknoloji ve global talepler, herkes için kritik düşünmenin elzem bir nitelik haline gelmesini sağlamaktadır. Kritik düşünmenin, eczacılık alanında da önemli bir beceri olduğu belirtilmektedir. Sağlık çalışanları için kritik düşünme büyük önem taşımaktadır çünkü karmaşık sağlık problemleriyle uğraşırken rasyonel kararlar almak ve gereken bakımı sağlamak gereklidir. Kritik düşünen bireyler, belirli bir amaca hizmet eden, zihinsel standartlara hassasiyet gösteren ve farklı görüşleri tartışabilen kişiler olarak karşımıza çıkmaktadır. Eczane teknikerleri için kritik düşünme becerisi, sağlık sektöründeki gelişmelerin hız kazandığı ve hastaların komplike ihtiyaçlarıyla başa çıkmanın daha önemli hale geldiği bir dönemde kilit bir rol oynamaktadır. Bu beceri; hastaların tedavilerini kontrol ederken doğru kararlar almak, ilaç etkileşimlerini analiz etmek ve tedavi planlarını optimize etmek için gereklidir. Kritik düşünme becerisi sayesinde eczane teknikerlerinin, hastaların sağlık gereksinimlerini daha etkin bir şekilde değerlendirme ve yönetme yetenekleri artmaktadır. Ayrıca hızla değişen sağlık sektöründe kritik düşünme yeteneği; teknikerlerin güncel bilgiyi anlama, yenilikleri takip etme ve hastalar için en uygun tedavi seçeneklerini belirleme konusunda daha yetkin olmalarını sağlamaktadır.Critical thinking refers to the ability to research information sources, to use information at the right time and place, to choose the most appropriate approach and to evaluate the results correctly. It is becoming increasingly important as a lifelong skill that enables decision making in personal, academic and social life. In particular, rapidly changing technology and global demands make critical thinking an essential quality for everyone. It is noted that critical thinking is also an important skill in the field of pharmacy. Critical thinking is of great importance for healthcare professionals because it is necessary to make rational decisions and provide the necessary care when dealing with complex health problems. Critical thinkers are people who serve a purpose, are sensitive to mental standards and can discuss different opinions. For pharmacy technicians, critical thinking is a key skill at a time when the pace of change in the healthcare sector is accelerating and the complexity of patients' needs is increasing. It is essential to make the right decisions when monitoring patients' treatments, analysing drug interactions and optimising treatment plans. Critical thinking skills enhance the ability of pharmacy technicians to assess and manage patients' health needs more effectively. In addition, in a rapidly changing healthcare environment, critical thinking skills enable pharmacists to better understand current information, keep abreast of innovations and determine the most appropriate treatment options for patients.