Kategori Yönetimi - Tarhan, Nilay (Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, 2024)
Eczanelerin sağlık sisteminde önemli rolleri bulunmaktadır. Ancak eczanelerin toplum sağlığına katkı yapabilmeleri varlıklarını sürdürmelerine bağlıdır. Bu bağlamda eczane ekonomilerinin güçlü olması gerekmektedir. İlaç dışı ürünlerden elde edilecek gelir eczane ekonomileri için önem taşımaktadır. Eczanelerde ilaç dışında dermokozmetik, gıda takviyeleri, anne-bebek, kişisel bakım gibi kategoriler bulunmaktadır. Tüketici ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve kar elde edilebilmesi için ürünlerin seçimine, eczane alanının kullanımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu bölümde öncelikle kategori ve kategori yönetimi kavramları, kategori yönetiminin amacı açıklanacaktır. Sonrasında ise tüketici davranışları, mağaza içinde gerçekleştirilecek stratejiler konusunda bilgi verilecek, kategori yönetiminin faydalarından bahsedilecektir.Pharmacies have important roles in the health system. However, the ability of pharmacies to contribute to public health depends on their continued existence. In this context, pharmacy economies must be strong. The income from non-pharmaceutical products is important for pharmacy economies. In addition to medicine, pharmacies offer categories such as dermocosmetics, food supplements, mother-baby, and personal care. To meet consumer needs and make a profit, paying attention to the selection of products and the use of pharmacy space is necessary. In this section, firstly, the concepts of category and category management and the purpose of category management will be explained. Afterward, information will be given about consumer behavior, strategies to be implemented in the store, and the benefits of category management will be mentioned.