Sağlık Okuryazarlığı - Acar Sancar, Aylin (Eczane Teknikerliği Temel İlkeleri, 2024)
Son yıllarda sağlık okuryazarlığı konusu çok dikkat çekici bir hale gelmiş hatta sağlık sistemindeki merkezi bileşenlerden birisi olarak tanımlanmıştır. Sağlık okuryazarlığı, sadece okuma yeterliliğiyle ilgili olmayıp aynı zamanda dinleme, analiz etme, karar verme ve bütün bu yeterlilikleri sağlık alanına uygulamayı gerektirmektedir. Sağlık okuryazarlığını sağlığın sosyal bileşenlerinden birisi olarak tanımladığımızda, sağlık okuryazarlığının sosyal ilişkilerde anlamlı ve kalıcı bir faktör olduğunu görmekteyiz. Düşük sağlık okuryazarlık düzeyine sahip bireylerin hastalıklarıyla ilgili bilgi düzeyi düşük olmakta, sağlık davranışları kötü olmakta, koruyucu bakımdan düşük oranda faydalanmakta ve rutin klinik vizitler ve ilaçlar konusuna uyumları da düşük düzeyde olmaktadır. Dolayısıyla, sağlık okuryazarlık düzeyi düşük hastaların, zamanında ve uygun tedaviye erişimi gecikmekte ve sağlık durumları kötüye gitmekte, acil servisi ve hastane hizmetlerini kullanma oranları ve ölüm oranlarında artış görülmektedir. Sağlık okuryazarlığının geliştirilmesi ve yönetilmesi konusunda, en yakın sağlık danışma noktası olan eczanelerin ve eczacıların ve eczane teknisyenlerinin önemli rol oynayabilecekleri düşünülmektedir.In recent years, the issue of health literacy has become very salient and has even been defined as one of the central components in the healthcare system. Health literacy is not only about reading proficiency, but also requires listening, analyzing, decision-making and applying all these competencies to the field of health. When we define health literacy as one of the social components of health, we see that health literacy is a meaningful and permanent factor in social relations. Individuals with low health literacy levels have low knowledge about their diseases, have poor health behaviors, benefit from preventive care at a low rate, and have low compliance with routine clinic visits and medications. Therefore, patients with low health literacy levels are delayed in accessing timely and appropriate treatment, their health conditions deteriorate, and their use of emergency and hospital services and mortality rates increase. It is thought that pharmacies, pharmacists and pharmacy technicians, who are the closest health information points, can play an important role in developing and managing health literacy.