Kulak Anatomisi ve İşitme Yolları - Bakıcı, Rukiye Sümeyye; Öner, Zülal (Anatomiye Güncel Bakış II, 2024)
İşitme ve denge organı olan kulak, os temporale’de yerleşim göstermektedir. Kulak, dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç bölümde incelenir. Dış kulak, kulak kepçesi (auricula) ve dış kulak yolu (meatus acusticus externus) olmak üzere iki bölümde incelenir. Dış kulak yolu (meatus acusticus externus) yayvan S harfi şeklinde yaklaşık 2,5 cm uzunluğunda bir borudur. Orta kulak, Eustachi borusu (tuba auditiva) aracılığıyla yutağa (pharynx) bağlı olduğu için hava ile doludur. Bu bölümün içinde kulak kemikçikleri yer almaktadır. Orta kulakta yer alan kemikçikler (ossicula auditus) çekiç (malleus), örs (incus) ve üzengi (stapes) şeklindedir. Malleus, dış kısımda kulak zarına, stapes ise orta kulak boşluğunun iç duvarında yer alan oval pencereye (fenestra vestibuli) tutunur. İç kulak (auris interna) os temporale’nin pars petrosa kısmında yer alan işitme ve denge ile ilgili fonksiyonların gerçekleştiği kısma denir. Auris interna, yapı ve fonksiyon olarak birbirinden farklı iki kısımdan oluşur. Bu kısımlar kemik labirent (labyrinthus osseus) ve zar labirent (labyrinthus membranaceus)’tir. Ses dalgaları, kulak kepçesi ile toplanarak auris externa, auris media’dan geçer. Auris interna’dan geçen işitme uyarı beyin sapı aracılığıyla temporal lobdaki işitme merkezine ulaştığında ses algılanır ve anlaşılır.The ear, which is the organ of hearing and balance, is located in the os temporale. It is examined in three sections: outer ear, middle ear and inner ear. The outer ear is divided into two parts: the auricle (auricula) and the external auditory canal (meatus acusticus externus). The external auditory canal (meatus acusticus externus) is a tube about 2.5 cm long in the shape of a slanted letter S. The middle ear is filled with air because it is connected to the pharynx via the Eustachian tube (tuba auditiva). Inside this part are the ossicles of the ear. The ossicles (ossicula auditus) in the middle ear are the hammer (malleus), anvil (incus) and stirrup (stapes). The malleus attaches externally to the eardrum and the stapes attaches to the oval window (fenestra vestibuli) in the inner wall of the middle ear cavity. The inner ear (auris interna) is the part of the pars petrosa of the os temporale where hearing and balance functions take place. Auris interna consists of two parts that are different from each other in structure and function. These parts are the bony labyrinth (labyrinthus osseus) and the membranous labyrinth (labyrinthus membranaceus). Sound waves are collected by the auricle and pass through the auris externa and auris media. When the auditory impulse passing through the auris interna reaches the auditory center in the temporal lobe via the brainstem, the sound is perceived and understood.