Erkek İnfertilitesinde Kök Hücre Tedavisi - Ertaş, Kasım; Kotan, Muhammed (Güncel Üroloji Çalışmaları V (Bahar), 2024)
İnfertilite, gebelik oluşmaması durumunu ifade eder ve evli çiftlerin %10-15'ini etkileyebilir. Erkek faktörü infertilite vakalarının %20'sinden sorumludur. Sperm kalitesinin iyileştirilmesi için hormon replasman tedavisi, antioksidan kullanımı ve cerrahi işlemler sıkça kullanılır, ancak bazı durumlarda yetersiz kalabilir. Kök hücreler, infertilite tedavisinde umut vadeden yeni bir yöntem olarak görülmektedir. Embriyonik kök hücrelerin spermatogoniyal kök hücrelere dönüşebileceği düşünülmektedir. İndüklenmiş pluripotent kök hücrelerin (iPSC'ler) kullanımı, infertil çiftler için yeni umutlar sunmaktadır. Spermatogoniyal kök hücreler, sperm üretimi ve doğurganlık için önemlidir ve terapötik kullanımları üzerinde çalışılmaktadır. Mezenkimal kök hücrelerin ve dışarı salınan veziküllerin (EV'ler) de erkek kısırlığının tedavisinde potansiyel rolü bulunmaktadır. Ancak, kök hücre tabanlı tedavilerin etkinliğini artırmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Özetle, kök hücrelerin ve diğer tedavi seçeneklerinin, erkek kısırlığına yönelik umut verici bir yol olduğu ancak daha fazla klinik araştırmaya ihtiyaç olduğu belirtilmektedir.Infertility refers to the condition where pregnancy does not occur and can affect approximately 10-15% of married couples. Male factor accounts for 20% of infertility cases. Hormone replacement therapy, antioxidant use, and surgical procedures are commonly used to improve sperm quality, but they may be insufficient in some cases. Stem cells are seen as a promising new method in infertility treatment. It is believed that embryonic stem cells can differentiate into spermatogonial stem cells. The use of induced pluripotent stem cells (iPSCs) offers new hopes for infertile couples. Spermatogonial stem cells are crucial for sperm production and fertility and are being studied for therapeutic use. Mesenchymal stem cells and extracellular vesicles (EVs) also have potential roles in the treatment of male infertility. However, more research is needed to enhance the effectiveness of stem cell-based therapies. In summary, stem cells and other treatment options offer a promising avenue for male infertility, but further clinical research is needed.