İnfertil Çiftin Değerlendirilmesi - Çolak, Fatih; Cincorop, Serdar (Güncel Üroloji Çalışmaları V (Bahar), 2024)
İnfertilite dünya genelinde üreme çağındaki çiftlerin %8 ila 12'sinin etkilendiği önemli bir sağlık sorunudur. İnfertilitenin yaklaşık olarak %50 nedeni ise erkek faktör kaynaklı görülmektedir. Erkek infertilite nedenleri arasında; sistemik hastalıklar, endokrinolojik nedenler, çeşitli maligniteler, genetik hastalıklar görülebilmektedir. İnfertil erkeklerin %30 unda ise herhangi bir neden bulunmaksızın infertilite görülebilmektedir ve idiyopatik erkek infertilitesi olarak adlandırılmaktadır. Diğer yandan infertiliteye; ovulasyon bozuklukları, tubal patolojiler, endometriozis, yaş vb. gibi kadın faktörler de neden olabilmektedir. Bu nedenlerle infertilitenin değerlendirilmesinde kadın ve erkek partner ayrı ayrı değerlendirilmelidir. Bu bölümde infertilitenin değerlendirilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsedilmiştir.Infertility is an important health problem affecting 8 to 12% of couples of reproductive age worldwide. Approximately 50% of infertility is caused by male factors. Among the causes of male infertility; Systemic diseases, endocrinological causes, various malignancies and genetic diseases can be seen. Infertility can be seen in 30% of infertile men without any cause and is called idiopathic male infertility. On the other hand, infertility may also be caused by female factors such as: ovulation disorders, tubal pathologies, endometriosis, age, etc. For these reasons, the male and female partners should be evaluated separately in the evaluation of infertility. In this section, the points that should be taken into consideration in the evaluation of infertility are mentioned.