Hepatik Aciller ve Hepatik Ensefalopati - Yorulmaz, Fatma (Güncel Acil Tıp Çalışmaları V (Bahar), 2024)
Hastanın acil servise başvurusundaki ana şikayetin sarılık, bulantı, kusma, ishal, sağ üst kadran ağrısı, epigastrik ağrı, kaşıntı, anormal kanama, anormal morluk veya mental durum değişikliği olması karaciğer hastalığını akla getirmelidir. Ayrıntılı anamnez sonrasında; Alanin aminotransferaz(ALT), Aspartat aminotransferaz(AST), Alkalen fosfataz(ALP), direkt ve indirekt bilirubin, protrombin zamanı, albümin ve amonyak kan düzeyleri ile hepatik hastalık tanısına yönelik araştırma yapılır.Kronik inflamatuar karaciğer hasarının 6 aydan uzun sürdüğü kronik hepatit hastalarının acil servis başvurusunda yakınma ve bulgulara göre asit, spontan bakteriyel peritonit, ensefalopati, koagülopati, varis kanaması gibi komplikasyonların tanı tedavi ve takibi yapılmalıdır.Kronik karaciğer hastalığı olan hastalarda zihinsel ve davranışsal durum değişiklikleri, nöromüsküler bozukluklar gibi bulgularda hepatik ensefalopati tanısı akılda tutulmalıdır. Presipite edici faktörler araştırılıp tedavi edilmeli, laktüloz, L-ornitin-L-aspartat ve rifaksimin gibi ilaçlarla kan amonyak düzeyi düşürülmelidir.