Geçmişten Günümüze Kök Kanallarının Sınıflandırılmasında Kullanılan Yöntemler - Kaşıkçı, Sena (Güncel Endodonti Çalışmaları V (Bahar), 2024)
Endodontik tedavilerde başarı, kök kanallarının tamamen temizlenmesi, şekillendirilmesi ve üç boyutlu olarak ideal bir şekilde doldurulmasıyla sağlanır. Bunun için kompleks yapıya sahip kök kanallarının morfolojisi hakkında bilgi sahibi olunması ve radyografik olarak dikkatli bir inceleme şarttır. Giderek artan sayıda anatomik farklılıkların bildirilmesi ve mevcut sistemlerin eksikliklerinin daha belirgin hale gelmesiyle birlikte, klinisyenler, öğrenciler ve akademisyenler tarafından kullanılmak üzere daha detaylı bilgiler sağlayan yeni sınıflandırma sistemleri önerilmiştir.Success in endodontic treatments is achieved by completely cleaning, shaping and ideally filling the root canals in three dimensions. For this, knowledge of the morphology of root canals with a complex structure and careful radiographic examination are essential. As more anatomical differences are reported and the shortcomings of existing systems become more apparent, new classification systems that provide more detailed information have been proposed for use by clinicians, students, and academics.