Nonimmun Hidrops Fetalis - Aykut, Serdar (Güncel Kadın Hastalıkları ve Doğum Çalışmaları VII (Bahar), 2024)
Hidrops fetalis, fetus ve yenidoğan bebeklerde seröz boşluklarda (peritoneal, plevral, perikardiyal) genel anlamda patolojik sıvı birikmesiyle karakterize ödemi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Eritrosit alloimmünizasyona bağlı hidrops fetalis İmmün hidrops olarak bunun dışında kalanlar ise Nonimmun hidrops fetalis olarak adlandırılmaktadır. Nonimmun hidrops fetalis 1/1500 - 1/3800 arasında sıklığı değişmektedir. İntrauterin fetal ölümler ve gebelik terminasyonu sonrası doğumdaki insidansı 1/10000’e düşmektedir. Nonimmun Hidrops Fetalis allta yatan etyolojik nedene bağlı olarak mortalite %55-90 arasında olmakla birlikte halen yüksek seyretmektedir. Antenatal dönemde tedavi edilebilen sınırlı sayıda hidrops nedenleri vardır. NIHF riski, etiyolojiye bağlıdır; bu nedenle nedeni belirlemek için her çaba sarf edilmelidir.Hydrops fetalis is a term used to describe edema characterized by a general pathological accumulation of fluid in the serous spaces (peritoneal, pleural, pericardial) of fetuses and newborn infants. Hydrops fetalis due to erythrocyte alloimmunization is called Immune hydrops, while others are called Nonimmune hydrops fetalis. The frequency of nonimmune hydrops fetalis varies between 1/1500 and 1/3800. The incidence decreases to 1/10,000 in births following intrauterine fetal deaths and pregnancy termination. Although Nonimmune Hydrops Fetalis has a mortality rate of 55-90% depending on the underlying etiological cause, it still remains high. There are a limited number of causes of hydrops that can be treated during the antenatal period. The risk of NIHF depends on etiology; therefore every effort should be made to determine the cause.