Çocukluk Çağı Boyun Kitlelerine Yaklaşım - Küçük, Ferhat (Pediatrik Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, 2024)
Boyunda kitle şikayetiyle kliniğe başvuran hastada anamnez, fizik muayene ve goruntuleme yontemleri, tanıda oldukca onemlidir. Genel olarak boyun kitleleri inflamatuar (enfeksiyoz ve non-enfeksiyoz), konjenital, neoplastik (benign ve malign) ve kazanılmış anomaliler başlığında dört ana gruba ayrılır. Hastanın yaşı ayırıcı tanıda cok onemlidir. Cocuklarda gorulen boyun kitleleri en sık inflamatuar nedenlere bağlıdır. İkinci sırada ise konjenital kitleler yer alır. Neoplastik kitleler çocukluk çağında erişkinlere göre daha az sıklıkta görülür ancak gözden kaçırılmamalıdır. Boyun kitlesi ile başvuran hastanın teşhis ve tedavi basamaklarını planlarken anatomik ve embriyolojik bilgiler klinisyen tarafından surekli akılda tutulmalıdır.,