Pediatrik Obstruktif Uyku Apnesi Sendromu - Çanakcı, Hasan (Pediatrik Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, 2024)
Pediatrik obstruktif uyku apnesi sendromu (OUAS), uyku sırasında oksijen saturasyonunun azalmasına veya uykudan uyanmalara yol açan tam veya kısmi hava yolu obstruksiyonuna neden olan üst solunum yolu disfonksiyonunun olduğu bir çocukluk cağı bozukluğudur. Davranış değişiklikleri, nörogelişim ve metabolizma bozuklukları, kardiyovaskuler komplikasyonlar ve büyüme geriliği gibi dramatik etkileri olabilir. Erken tanı ve tedavi, uzun vadeli sonuçları onlemek icin önemlidir. Uyku apnesi nedenlerine göre ayrı kategorilere ayrılır; santral, obstruktif veya mikst tip. Obstruktif uyku apnesi teşhis edilen uyku apnesinin %95’ini oluşturur. Pediatrik OUAS’ta tanı icin altın standart yöntem nokturnal polisomnografidir. Hastalığın şiddetine gore değişen birçok farklı tedavi seçeneği mevcuttur. Bunlar hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavileri içerir Horlaması olan, bolunmuş uykusu olan ve davranış sorunları olan çocuklar OUAS acısından taranmalıdır. OUAS semptomlarının erken tanınması ve hastalığın erken tedavisi, akademik performansı ve uzun vadeli sonuçları iyileştirmesi bakımından önemlidir.