Akut Otitis Media - Akufuk, Caner; Gedik, Muhammed Semih (Pediatrik Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, 2024)
Akut otitis media pediatrik popülasyonda sıklıkla görülen orta kulak yollarının inflamasyonu olarak tanımlanır. Hastalarda ani başlangıçlı ve şiddetli kulak ağrısı, yüksek ateş, huzursuzluk, iştahta azalma, bulantı, kusma bulguları görülebilir. En sık 6-18 aylardır görülür. Akut otitis medianın tanısı için, hikaye ve fizik muayene yeterlidir. Otoskopide kulak zarı hiperemik ve ışık geçirgenliği azalmıştır. Politzer üçgeni görülemez. Orta kulakta sıvı biriktiği için zar bombeleşmiştir ve pnömotik otoskopik bakıda zarın mobilitesinin azaldığı ve/veya kaybolduğu görülür. Akut otitis medianın komplikasyonlarında ekstradural abse, menenjit, lateral sinüs tromboflebiti, subdural abse, beyin absesi, otitik hidrosefali, mastoidit, subperiostal abse, fasiyal paralizi, labirentit ve petrozit bulunur. Akut otitis media için hastanın hayatını tehdit eden bir komplikasyon olmadıkça yatarak tedaviye gerek yoktur. Akut otitis mediaya neden olan patojenlerin %70’ten fazlasını bakteriler oluşturmaktadır. Steptococcus pneumoniae ve Haemophilus influenzae vakaların %50’sinin etkeni olarak gösterilmektedir. Genellikle etkili olan amoksisilin, tedaviye başlamak için ilk seçenek olarak tercih edilir. Akut otitis media tedavisinde, amoksisilin-klavulanat (80-90 mg/kg günde 2 kez), sefuroksim aksetil (30 mg/kg günde 2 kez) ve seftriakson (50 mg/kg günde 1 kez) gibi oral veya intramüsküler alternatif tedaviler, amoksisilin’e cevap alınamayan durumlarda veya dirençli mikroorganizmalar timpanosentez ile elde edildiyse veya ek bir ikinci aşama ilaç tedavisi gerektiren başka bir hastalık varsa uygulanabilir. Akut otitis medianın komplikasyonlarına en sık sebep olan etken pnömokoklar olarak öne çıkmaktadır. Üst solunum yolu enfeksiyonları ajanlarına karşı aşı uygulamasının Akut otitis mediayı önlemede etkili olabilir.