Paraoksonaz Enzim Ailesi Enzimlerinden Homosistein Tiyolaktonaz, Paraoksonaz ve Aril Esteraz Aktivitelerine Genel Bir Bakış - Cihan Çalışgan, Neslihan; Kırtıl, Gül; Şeneş, Mehmet (Güncel Biyokimya Çalışmaları VII (Bahar), 2024)
Homosistein vaskülotoksik ve trombojenik bir aminoasittir. Homosistein düzeyleri çeşitli nedenlere bağlı olarak yükseldiği zaman, homosistein metabolizmasında bir ara ürün olan, homosistein tiyolakton oluşumuna neden olur. Homosistein tiyolakton, reaktif oksijen türlerinin birikmesine ve proteinlerin posttranslasyonal modifikasyonlarına yol açarak ateroskleroz gibi zararlı etkilere sebep olabilir ve vasküler hastalıkların, özellikle koroner arter hastalığının ve inme riskinin bir belirteci olarak kabul edilmektedir. Paraoksonaz enzim ailesi homosistein tiyolaktonun ve diğer zararlı bileşiklerin detoksifikasyonunda yer alır. Paraoksonaz enzim ailesi, PON-1, PON-2 ve PON-3 olmak üzere üç izoformdan oluşur. Bu izoformların antioksidan, anti-enflamatuvar ve vasküloprotektif özellikleri bulunmaktadır. PON-1, HDL üzerinde taşınan özellikle organofosfatlı bileşiklerin ve lipitlerin peroksidasyonunu önleyen izoformdur. Ayrıca, homosistein tiyolaktonu detoksifiye eder ve homosisteinlenmiş proteinleri parçalar. PON-1 aktivitesi bireyler arasında değişkenlik gösterir ve bu değişkenliklerin kardiyovasküler hastalıklarla ilişkili olduğu gösterilmiştir. Paraoksonaz enzim ailesinin aktiviteleri arasında paraoksonaz, homosistein tiyolaktonaz ve aril esteraz bulunur. Bu aktiviteler, toksik maddelerin metabolize edilmesi, homosistein düzeylerinin düzenlenmesi ve oksidatif stresin azaltılması gibi birçok biyolojik süreçte kritik rol oynar. Genel olarak, homosistein tiyolakton ve paraoksonaz enzim ailesi, vasküler hastalıkların patofizyolojisinde ve tedavisinde önemli bir rol oynarlar. Bu nedenle, bu molekül ve enzimler üzerindeki araştırmalar, potansiyel olarak vasküler hastalıkların önlenmesi ve tedavisine ışık tutabilir.Homocysteine is a vasculotoxic and thrombogenic amino acid. When homocysteine levels increase due to various reasons, it causes the formation of homocysteine thiolactone, an intermediate product in homocysteine metabolism. Homocysteine thiolactone can lead to accumulation of reactive oxygen species and posttranslational modifications of proteins, causing harmful effects such as atherosclerosis, and is considered a marker of vascular diseases, especially coronary artery disease and stroke risk. The paraoxonase enzyme family is involved in the detoxification of homocysteine thiolactone and other harmful compounds. The paraoxonase enzyme family consists of three isoforms: PON-1, PON-2 and PON-3. These isoforms have antioxidant, anti-inflammatory and vasculoprotective properties. PON-1 is the isoform that prevents the peroxidation of especially organophosphate compounds and lipids carried on HDL. Additionally, homocysteine detoxifies thiolactone and breaks down homocysteinated proteins. PON-1 activity varies between individuals, and these variations have been shown to be associated with cardiovascular diseases. Activities of the paraoxonase enzyme family include paraoxonase, homocysteine thiolactonase, and arylesterase. These activities play critical roles in many biological processes, such as metabolizing toxic substances, regulating homocysteine levels and reducing oxidative stress. In general, homocysteine thiolactone and the paraoxonase enzyme family play an important role in the pathophysiology and treatment of vascular diseases. Therefore, research on these molecules and enzymes could potentially shed light on the prevention and treatment of vascular diseases.