Balneoterapi: Dünyada ve Türkiye’deki Durum - Sezgin, Nalan (Geçmişten Günümüze Rehabilitasyonda Balneoterapi ve Hidroterapi, 2024)
Balneoterapi, termal suların veya mineralli çamurların terapötik amaçlarla kullanılmasıyla gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Balneoterapi kaplıca ve kür merkezleri gibi çeşitli kuruluşlarda koruyucu, tedavi edici ve rehabilitasyon amaçlarıyla yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu tedavi yöntemi, termal ve mineralli sularla gerçekleştirilen uygulamalara dayanmaktadır. Zaman içinde, balneoterapi ve hidroterapi uygulamalarının kullanım alanları giderek genişlemekte ve dünya genelinde birçok balneoterapi merkezi bulunmaktadır. Balneoterapi, dünyada sağlık turizminde önemli bir rol oynayan ve destinasyonlar için çekici bir unsur haline gelen bir tedavi yöntemidir. Termal suların sağlık üzerindeki olumlu etkileri ve tedavi potansiyeli, birçok kişinin sağlık turizmi amacıyla balneoterapi merkezlerini tercih etmesine neden olmaktadır. Türkiye, kaynak zenginliği ve jeotermal potansiyeli bakımından dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. Ülkemizde tamamlayıcı tedavi yöntemleri kapsamında, özellikle termal turizmin alt bir hizmeti olarak değerlendiren balneoterapi bakımından zengin kaynaklara ve merkezlere sahiptir. Bu bölümde, sağlık turizmi açısından önemli bir rol oynayan balneoterapi uygulamalarının dünya çapındaki ve ülkemizdeki rolünün değerlendirilmesini hedefliyoruz.Balneotherapy is a therapeutic treatment method thatinvolves the use of thermal watersor mineral muds for therapeutic purposes. Balneotherapy is widely used forpreventive, therapeutic, and rehabilitative purposes in various establishments such as spas and wellness centers. This treatment method is based on applications performed with thermal and mineral waters. Over time, the usage areas of balneotherapy and hydrotherapy have been expanding, and there are numerous balneotherapy centers worldwide. Balneotherapyplays a significant role in medical tourism globally and has become an attractive feature for destinations. The positive effects of thermal waters on health and their therapeutic potential lead many individuals to prefer balneotherapy centers for medical tourism purposes. Turkey is one of the leading countries globally in terms of resource richness and geothermal potential. In our country, rich resources and centers are available for balneotherapy, especially considered as a sub-service of thermal tourism within the scope of complementary treatment methods. In this section, we aim to evaluate the role of balneotherapypractices in medical tourism both globally and in our country, which plays a significant role in health tourism.