Üst Gastrointestinal Sistem Kanamalar - Bildik, Büşra (Dahili Aciller, 2024)
Üst gastrointestinal sistem kanamaları (ÜGİK), acil serviste sık görülen, mortal seyredebilen ve tedavisi acil serviste başlayan önemli bir hastalıktır. Peptik ülser, özefajit, özefagus varisleri, Mallory-Weiss sendromu, tümörler, Dieulafoy lezyonları ve aorta-enterik fistüller gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. ÜGİK’in yönetimi ilk olarak hastanın stabilizasyonunu içermekle birlikte endoskopi, kan transfüzyonu, PPI kullanımı, eritromisin, somatostatin/oktreotid, antibiyotikler ve hemostatik ajanlar kullanılan tedavilerdir. Acil servis yönetiminde tanı ve tedavide prediktör skorlama sistemleri, laboratuvar parametreleri ve fizik muayene önemlidir. Tanıda öykü ve fizik muayene, özellikle yaşlı hastalarda ve yüksek riskli gruplarda değerlidir. Erken tanı ve endoskopik müdahale, hastanın kanama durumu ve komorbiditesi de göz önünde bulundurularak sağlanmalıdır.