Akut Kalp Yetmezliği ve Akciğer Ödemi - Borazan, İsmail (Dahili Aciller, 2024)
Kalp yetmezliği (KY), kalp anormalliklerine bağlı olarak ortaya çıkan semptom ve bulguların eşlik ettiği bir klinik sendromdur.Kronik ve akut kalp yetmezliğini ayırt edebilmek, yönetimdeki önemli basamaklardandır.Akut kalp yetmezliği tanısında detaylı öykü, fizik muayene bulguları, elektrokardiyogram (EKG), ekokardiyografi, natriüretik peptid, serum troponin değeri ve böbrek fonksiyon testleri gibi testler kullanılır. Akciğer X-ray ve ultrasonografi de tanıyı destekleyen tetkiklerdendir. Klinik prezentasyonlar akut dekompanse kalp yetersizliği, akut pulmoner ödem, izole sağ ventrikül yetmezliği ve kardiyojenik şok tablolarıdır.Acil tedavide oksijen terapisi, ventilatör desteği, diüretikler, vazodilatörler, inotroplar, vazopressörler kullanılır. Hemodiyaliz ve ultrafiltrasyon da gerekli olgularda düşünülebilir.Akut kalp yetmezliği tanısı alan hastalarda ayrıca altta yatan nedenlerin varlığı araştırılmalı, hızlıca ortadan kaldırmak için uygun tedavi planlanmalıdır.Tedavi kişiselleştirilmelidir, böylece mortalite ve morbiditede azalma sağlanabilir.