Tiroid Kanserlerinde İzlem - Yılmaz Tatar, Selda (Tiroid Kanserlerine Güncel Yaklaşım, 2024)
DTK’nin prognozu oldukça iyi olmakla birlikte, rekürrens oranı nispeten yüksek olup bu hastalarda ömür boyu takip büyük önem arzetmektedir. Takipte öncelikle biyokimyasal testler kullanılırken nadiren nüks şüphesi durumunda tanısal testlere ihtiyaç duyulur. MTK’de prognoz diferansiye tiroid kanserleri kadar iyi, anaplastik kanser kadar da kötü değildir. Ancak biyokimyasal testler dışında özellikle MEN2 birlikteliği olan formlarında ailesel genetik tarama önemlidir. ATK ise çok kötü bir prognoz ile seyreden çok nadir görülen tümörlerdir. Bu tümörler pek çok branştan hekimle multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması ve takip edilmesi gereken heterojen bir tümör grubudur.Although the prognosis of DTC is quite good, the recurrence rate is relatively high and lifelong follow-up is of great importance in these patients. While biochemical tests are primarily used in follow-up, diagnostic tests are rarely needed in case of suspicion of recurrence. The prognosis in MTC is not as good as differentiated thyroid cancers, but not as bad as anaplastic cancer. However, apart from biochemical tests, familial genetic screening is important, especially in forms with MEN2. ATC are very rare tumors with a very poor prognosis. These tumors are a heterogeneous group of tumors that need to be handled and followed with a multidisciplinary approach by physicians from many branches.