Medüller Tiroid Kanseri - Gül, Gürkan (Tiroid Kanserlerine Güncel Yaklaşım, 2024)
Medüller tiroid kanseri(MTK); parafoliküler veya C hücrelerinden köken alan tiroid bezinin nöroendokrin tümörüdür. MTK’li hastaların çoğu tanı anında metastatiktir. Multipl endokrin neoplazi tip 2(MEN 2) sendromunun bir bileşeni olarak %25’i aileseldir. Kalsitonin ve karsinoembrionik antijen (CEA) tümör belirteçleridir. Tedavi seçenekleri arasında cerrahi, radyoterapi ve lokal ablatif müdahaleler, kemoterapi, tirozin kinaz inhibitörleri, immünoterapi bulunmaktadır.Medullary thyroid cancer (MTK); It is a neuroendocrine tumor of the thyroid gland originating from parafollicular or C cells. Most patients with MTC are metastatic at diagnosis. As a component of multiple endocrine neoplasia type 2 (MEN 2) syndrome, 25% are familial. Calcitonin and carcinoembryonic antigen (CEA) are tumor markers. Treatment options include surgery, radiotherapy and local ablative interventions, chemotherapy, tyrosine kinase inhibitors, immunotherapy.