Tiroid Kanserlerine Genel Bakış - Yılmaz, Mehmet Alper (Tiroid Kanserlerine Güncel Yaklaşım, 2024)
Tiroid kanseri, tiroid parankimal hücrelerinin malignitesidir, klinik davranışları sessiz ve yavaş ilerleyen tümörlerden yüksek ölüm oranlarına sahip agresif tümörlere kadar oldukça değişkendir. Tiroid kanseri, tüm malignitelerin %1 ila %3’ünü oluşturur. Son yıllarda insidansında belirgin artış izlenmektedir. Kadın cinsiyet, ailede tiroid kanseri öyküsü ve çocukluk döneminde tiroid bezinin radyasyona maruz kalması temel risk faktörleridir. Tiroid kanserinde birçok mutasyon, translokasyon tanımlanmıştır. Çoğu sporadiktir, en sık görülen bulgu boyunda şişlik ya da boyun görüntülemesinde tesadüfen saptanan tiroid nodülleridir. Tiroid malignitelerinin %90 ile 95'ini papiller, foliküler ve onkositik karsinom oluşturur. Dünya Sağlık Örgütü 2022 yılında, tümör histolojisine ek olarak neoplastik hücrelerin moleküler özelliklerinin de dahil edildiği  yeni bir sınıflama oluşturmuştur. Bu sınıflamada tiroid kanserleri ‘Benign’, ‘Düşük Riskli’ ve ‘Malign’ olarak 3 ana tanısal grupta incelenir.Tiroid kanserinin klinik davranışları sessiz ve yavaş ilerleyen tümörlerden yüksek ölüm oranlarına sahip oldukça agresif tümörlere kadar oldukça değişkendir. İleri evre tiroid kanseri için çeşitli yeni tedavi seçenekleri bulunurken, düşük riskli tiroid kanserlerinin ise aşırı agresif tedavi edildiğine yönelik kanıtlar da vardır. Bu nedenle, tiroid kanseri türlerinin ve tedavisinin tam olarak anlaşılması, hastaya uygun tedavinin uygulanmasında büyük önem taşımaktadır. Bu bölümde tiroid kanserlerine genel bakış ve tiroid kanserlerinin sınıflamasının temellerinden bahsedilecek, ileri bölümlerde her bir tümör detaylı olarak anlatılacaktır.