Diferansiye Tiroid Karsinomlarında Radyoaktif İyot Tedavisi - Yılmaz Tatar, Selda (Tiroid Kanserlerine Güncel Yaklaşım, 2024)
DTK’de RAİ tedavisi kararı klinik tecrübe gerektiren, en eski radyonüklid tedavi olup yararı tartışmasızken kılavuzlarda ortak karara bağlanamamış tartışmalı bazı alanlar mevcuttur. DTK’li hastalar heterojen bir hasta grubu olup RAİ tedavisi kararının nükleer tıp uzmanları başta olmak üzere genel cerrahi, patoloji, medikal onkoloji, radyasyon onkolojisi gibi pek çok branştan hekimle multidisipliner bir yaklaşımla ele alınan konseylerde verilmesi gerekir. Tüm tedavilerde olduğu gibi maksimum etkinlikte ve güvenli sınırda RAİ verilmelidir. Güncel kılavuzların net olarak orta-yüksek risk grubunda ve metastatik hastalığı olanlarda RAİ tedavisini kesinlikle önerdiği ancak düşük risk grubunda ise açık alanlar bıraktığı görülmektedir.While the decision to treat RAI in DTC is the oldest radionuclide treatment that requires clinical experience and its benefit is indisputable, there are some controversial areas that have not been agreed upon in the guidelines. Patients with DTC are a heterogeneous patient group, and the decision on RAI treatment should be made in councils with a multidisciplinary approach with physicians from many branches, especially nuclear medicine specialists, general surgery, pathology, medical oncology, radition oncology. As with all treatments, RAI should be given with maximum effectiveness and within the safe limit. İt is seen that current guidelines clearly recommend RAI treatment in the medium- high risk group and those with metastatic disease, but leave open areas in the low risk group.