Tiroid Kanserlerinde Epidemiyoloji - Eniseler, Emine Bihter (Tiroid Kanserlerine Güncel Yaklaşım, 2024)
Tiroid kanseri, endokrin maligniteler içinde en sık görülen malignitedir. İnsidansı son yıllarda dramatik olarak artmıştır. Coğrafi bölgelere göre değişiklik göstermektedir. Bu artışa tiroid bezinin yoğun şekilde incelenmesi ve ultrasonografinin ve diğer modern teşhis tekniklerinin yaygın kullanımı, önceden saptanamayan, sessiz tiroid tümörlerinin tespit edilmesi katkı sağlamıştır. Bu zamana kadar tiroid kanseri için belirlenmiş iki risk faktörü vardır. Bunlar iyonize radyasyon ve aile öyküsüdür. Bununla birlikte yeni birtakım risk faktörlerine maruz kalmadaki artışın da tiroid kanser epidemisine katkıda bulunup bulunmadığı henüz netlik kazanmamıştır.Thyroid cancer is the most common endocrine malignancy. The incidence has increased dramatically in recent years. Varies depending on geographical regions. Intensive examination of the thyroid gland and the widespread use of ultrasonography and other modern diagnostic techniques have contributed to this increase, as has the detection of previously undetectable, silent thyroid tumors. Until recent years, there were two identified risk factors for thyroid cancer. These are ionizing radiation and family history. However, it is not yet clear whether increased exposure to some new risk factors also contributes to the thyroid cancer epidemic.