Kalp Nakli Cerrahi Süreci - Er, Halit; Aykut Aka, Serap (Solid Organ Naklinde Hemşirelik Bakımı, 2024)
Kalp yetersizliği tanısı klinik bulgularla birlikte yapılan muayene ve tetkikler sonucunda konulabilmektedir. Kalp yetersizliği hastalarını değerlendirirken bakılması gereken parametreler ve bunların sonuçlarına göre kalp yetersizliği merkezine yönlendirilmesi gereken hastaların tanınması, hastaların zamanında tedaviye erişimi için son derece değerlidir. Kalp yetersizliği hastaları, kılavuzlarda muayene, tetkik ve klinik değerlendirmeler neticesinde ortaya çıkan sonuçlara göre farklı evrelere ayrılmaktadır. Tedavi planını belirlemede bu evrelendirme önemlidir ve günümüzde en önemli tedavisi kalp naklidir. Dr. Bernard ile 1967 yılında başlayan kalp nakli süreci ülkemizde de bundan bir yıl sonra Dr. Kemal Beyazit ve Dr. Siyami Ersek’in öncülüğünde başlamıştır. Günümüzde ise sertifikasyon ile kriterleri sağlayan seçilmiş merkezlerde Kalp nakli uygulanabilmektedir.