Depremzedelerde Bakım Bağımlılığı ile Umutsuzluk Düzeylerini Etkileyen Faktörler - Özalp, Cemal; Durmuş, Mustafa (Güncel Hemşirelik Çalışmaları VI, 2023)
Amaç: Araştırma, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası depremzedelerin bakım bağımlılığı ve umut düzeylerini etkileyen faktörlerin incelenmesi amacıyla yapıldı.Gereç ve Yöntemler: Tanımlayıcı nitelikte olan araştırma, Kahramanmaraş merkezli deprem sonrası araştırmayı katılmayı kabul eden 135 depremzede hasta dâhil edildi. Veriler araştırmanın yapıldığı 30 Nisan-30 Mayıs 2023 tarihleri arasında yüzyüze olarak toplandı. Veriler toplanmasında “Kişisel Bilgi Formu”, “Bakım Bağımlılığı Ölçeği” ve “Beck Umutsuzluk Ölçeği” kullanıldı.Bulgular: Bakım bağımlılığı ve umutsuzluğun medeni durum değişkeninde gruplar arasındaki farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunurken (p<0.05),  ayrıca bireylerin umutsuzluk düzeyleri ile ekonomik durum ve medeni durum arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptandı. Regresyon analizi sonuçlarına göre bireylerde umutsuzluk düzeylerinin bakım bağımlılığına etkisini incelemek amacıyla kurulan basit doğrusal regresyon modelinin anlamlı olduğu bulundu (F(2,997)= 65,490; p<0,00). Umutsuzluk değişkenin bakım bağımlılığı düzeyindeki değişimin %2.2’sini açıklamaktadır (R=.148, R2(Adjusted)=.022).Sonuç: Bu sonuçlar doğrultusunda depremzedelerin ruhsal gereksinimleri planlanırken bireylerin bakım bağımlılığı düzeylerinin göz önüne alınması önerilmektedir.