Genler ve Genomlar - Karataş, Erkan (Temel Moleküler Biyoloji, 2023)
Bu bölümde, yaşadığımız evrende bulunan çeşitli genom türlerinin anatomilerini inceleyeceğiz. Genom anatomisini inceleyeceğimiz temel başlık şunlardır: Ökaryotik nüklear genomlar: Bu kategoride insan genomu gibi ökaryotik organizmaların nükleer genomları yer alır. Ökaryotik genomlar kompleks yapılara sahip olup çekirdek içinde yer alır. İnsan genomu, yaklaşık 3 milyar baz çiftinden oluşan bir DNA molekülüdür ve genlerin yanı sıra düzenleyici bölgeler, tekrarlı diziler ve diğer genomik öğeleri içerir.  Ökaryotik organellerin genomları: Bu kategori prokaryotların (bakteri ve arke) genomlarını ve ökaryotik organellerin (mitokondri ve kloroplast gibi) genomlarını içerir. Prokaryotik genomlar, tek bir dairesel kromozom şeklinde bulunur ve genellikle daha küçük boyuttadır. Ökaryotik organeller ise bağımsız olarak evrimleşmiş ve eski prokaryotlardan türemiştir. Bu organellerin genomları da dairesel yapıda olup genellikle daha küçüktür. Hareketli genetik elementler: Bu kategoride viral genomlar ve hareketli genetik elementler (transpozonlar) gruplandırılacaktır. Virüsler, genellikle protein kaplamalara sahip küçük genomlardır ve hücreleri enfekte ederek çoğalırlar. Hareketli genetik elementler ise DNA veya RNA formunda olan genetik parçalardır ve konak genomuna entegre olabilen ve kopyalanabilen özelliklere sahiptirler. Bu üç tür genom anatomisi, farklı organizmaların genomlarının yapısal ve işlevsel özelliklerini anlamamıza yardımcı olur ve genetik çeşitliliği incelememize olanak tanır.