İşten Ayrılma (Turnover) - Arslan Yürümezoğlu, Havva; Kocaman, Gülseren (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Hemşire yetersizliği tüm dünyada pandemi ile önemi daha da artmış güncel bir sorundur. Dünyada 2030 yılına kadar 13 milyon ek hemşire insan gücüne gereksinim vardır. Bununla birlikte çalışma koşulları nedeniyle hemşirelerin kurumdan ve meslekten ayrılma oranları yüksektir. Hemşirelerin kurumdan ayrılma nedenlerinin başında çalışma ortamı gelmektedir. Çalışma ortamında fazla iş yükü, rol karmaşası, düzensiz vardiyalar ve kariyer fırsatlarının yetersiz olması ayrılma için önemli faktörlerdir. Ayrıca yönetici özellikleri, desteği ve yönetici-çalışan ilişkisi de belirleyicidir. Bunun yanı sıra stres, iş doyumsuzluğu, tükenmişlik ve kuruma bağlılığın düşük olması gibi bireysel nedenler öne çıkmaktadır. Hemşirelerin kurumdan ve meslekten ayrılmaları hasta, hemşire ve kurum sonuçlarını da olumsuz etkilemektedir. Sağlık sistemlerinin ve yönetici hemşirelerin gündemindeki en önemli sorun hemşire yetersizliğidir. Bu sorunun şiddetini artıran en önemli faktör ise mevcut işgücündeki hemşirelerin kurumdan ve meslekten ayrılmalarıdır. Özellikle yeni kuşak hemşirelerin farklılıkları iyi anlaşılmalı ve çalışma ortamında buna uygun düzenlemeler yapılmalıdır.The global nursing shortage has become an increasingly critical issue, particularly in the context of the ongoing pandemic. It is predicted that an additional 13 million nurses will be needed by 2030 to meet the global demand for healthcare workers. However, the high turnover of nurses due to working conditions is a major challenge.One of the main reasons nurses leave their institutions is the working environment. Factors such as excessive workload, role ambiguity, irregular shifts and limited career opportunities contribute significantly to nurses' decisions to leave. In addition, the quality of leadership, support and the manager-employee relationship play a crucial role. Individual factors such as stress, job dissatisfaction, burnout and low organisational commitment also contribute to nurses leaving the profession. It is important to note that when nurses leave their institutions and the profession, this has a negative impact on patients, nurses and healthcare organisations.The shortage of nurses remains one of the most pressing challenges on the agenda of healthcare systems and nurse managers. The most significant factor exacerbating this problem is nurses leaving their current positions. Understanding the unique characteristics of the new generation of nurses and making appropriate adjustments to the work environment are particularly important steps in addressing this issue effectively.