Üretkenlik Dışı İş Davranışları (Counterproductive Work Behaviors) - Aslan, Manar (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
İşyerinde sergilenen olumsuz davranışlar, yönetim ve örgütsel davranış literatüründe odak bir konu olarak ortaya çıkmıştır. Aslında, son birkaç yılda, kuruluşları daha iyi anlamak için, onların karanlık taraflarını, yani üretken olmayan çalışma davranışlarını ve nedenlerini görmezden gelmememiz gerektiğine dair sonuçlarla karşılaşmaktayız. Bu da neden bu konu üzerinde durmamız gerektiğini göstermektedir.  Bu bölüm, organizasyonun 'karanlık tarafı' ile ilgilenen ve bu tarafla ilgili neden ve sonuçları merak edenlere yönelik özet bir bilgi sağlamaktadır. Üretkenlik dışı iş davranışları örgütsel davranışın genellikle istenmeyen tarafını oluşturmaktadır ve son zamanlarda en az ‘iyi taraf’ kadar ilgi çekmiştir. Bu bölümde üretken olmayan iş davranışlarını tanımlamak ve sınıflandırmak için oluşturulan modeller, Karanlık Üçlü kişilik özellikleri hakkında bilgiler, üretkenlik dışı iş davranışlarının nedenleri ve sonuçları, üretkenlik dışı iş davranışlarının azaltılmasında kurumlar tarafından yapılabilecekler hakkında bilgi verilmiştir. Üretkenlik dışı iş davranışlarının Karanlık Üçlü özellikleriyle uyumlu olmasına dikkat çekilmiştir.Negative behaviors exhibited in the workplace have emerged as a focal issue in the management and organizational behavior literature. In fact, in the last few years, we have come across conclusions that in order to better understand organizations, we should not ignore their dark side, that is, unproductive work behaviors and their causes. This shows why we need to focus on this issue.This chapter provides a summary of information for those interested in the 'dark side' of the organization and those wondering about its causes and consequences. Counterproductive work behaviors generally constitute the undesirable side of organizational behavior and have recently attracted at least as much attention as the 'good side'. In this section, models created to define and classify nonproductive work behaviors, information about the Dark Triad personality traits, the causes and consequences of counterproductive work behaviors, and information about what institutions can do to reduce counterproductive work behaviors are provided. Attention has been drawn to the fact that counterproductive work behaviors are compatible with Dark Triad characteristics.