Örgütsel İntikam (Organizational Revenge) - Çelik Durmuş, Serpil (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Bu kitap bölümünde, çalışma hayatının insan yaşamında ne kadar önemli olduğu vurgulanmaktadır. Bunun yanı sıra çalışanın, işveren ve çalışma arkadaşları ile olan ilişkileri ve etkileşiminin çalışan hayatını olumlu ya da olumsuz etkileyebileceği, işverenin çalışanlara adaletsiz yaklaşımı durumunda öfke, üzüntü, kin tutma, öç alma gibi duygulara kapılabileceğinden bahsedilmektedir. Çalışanların günlük yaşamlarının önemli bir bölümünü oluşturan iş hayatında en çok görülen intikam davranışları; çalışan hırsızlığı, üretkenlik karşıtı davranışlar, sabotaj, dedikodu ve geri çekilme olarak sıralanmaktadır. İntikam duygusu hem çalışanda hem de örgütte önemli etkilere yol açabilmektedir. Çalışanın sağlığında ciddi değişimler meydana gelebilmektedir. İntikam duygusu yaşayan bireyde düşmanlık, öfke ve nefret benzeri durumlar kalp ile ilgili bozukluklara, bağışıklık sistemi rahatsızlığına ve kişilik bozukluklarına ve hatta en nihayetinde ölüme neden olabilir. İntikam duygusunun yer aldığı örgütlerde ise verimlilik düşer maliyet artar.Bu bölümde aynı zamanda, intikam yerine kullanılan kelimeler, çalışanları örgütsel intikama yönelten nedenler ve örgütsel intikam davranışı biçimleri, örgütsel intikamın birey ve örgüt açısından sonuçları, örgütsel intikam duygusunun belirleyicileri üzerinde durulmuştur.This book chapter emphasizes how important working life is in human life. In addition, it is mentioned that the employee's relationships and interactions with the employer and colleagues can affect the employee's life positively or negatively, and that in case of an unfair approach of the employer to the employees, the employee may feel emotions such as anger, sadness, holding grudges and revenge.The most common revenge behaviors in business life, which form an important part of employees' daily lives, are Counterproductive behaviors are listed as employee theft, sabotage, gossip, and withdrawal. The feeling of revenge can have significant effects on both the employee and the organization. Serious changes may occur in the employee's health. Hostility, anger, and hatred-like situations in an individual experiencing a feeling of revenge can lead to heart-related disorders, immune system disorders, personality disorders and eventually even death. In organizations where there is a sense of revenge, productivity decreases and costs increase.This chapter also focuses on the words used instead of revenge, the reasons that lead employees to organizational revenge and the forms of organizational revenge behavior, the consequences of organizational revenge for the individual and the organization, and the determinants of the feeling of organizational revenge.