Örgütsel Mutluluk (Organizational Happiness) - Akkaya, Gülnur (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Mutluluk başarı mı, iyimserlik mi Polyannacılık mı, hayattan zevk almak mı, sürekli iyi hissetmek mi, sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardaki gülümseme hali mi?  Mutluluk sürdürülebilir iyi oluş hali, yaşamdan memnun olmaktır. Evlilik, güçlü sosyal bağlar, dine bağlılık, hayatın amacı, şükretmek, hareket etmek, açık havada yürüyüş yapmak, kendi kararlarını verebilmek, öz saygı, hobilerin mutluluğu artırmaktadır. Örgütsel mutluluk, çalışanların iş yerinde amaçlarının olması ve bunu gerçekleştirmesi, işe kendinden bir şeyler katabilmesi, işe katılımın yüksek olması, içsel motivasyonun, işe bağlılığın, yeteneklerin gösterildiği durumlarda meydana geldiği bir durumdur. İş yerinde, sosyal ilişkiler, aidiyet, iş barışı, adalet, liderlik, iletişim, kararlara katılım gibi bireylerin sadece iş yapan değil aynı zamanda fikrine değer verildiği durumlarda kişi kendini mutlu ve örgüte bağlı hissetmektedir. Örgütsel mutluluk sonucunda; çalışanlar amaçlarına ulaşır, terfi, ücret, başarı, motivasyon gibi faktörlerden pozitif etkilenir. Mutlu bir örgütte ise; hata sayısı azalır, yasal yaptırımlar davalar azalır ve insanların çalışmak istediği bir kurum olur. Mutluluk bulaşıcıdır.Is happiness success, optimism or Pollyannaism, enjoying life, feeling good all the time, or the smile in photos shared on social media? Happiness is a sustainable state of well-being, being satisfied with life. Marriage, strong social ties, devotion to religion, the purpose of life, being grateful, moving, walking outdoors, being able to make your own decisions, self-esteem, and hobbies increase happiness. Organizational happiness is a situation where employees have goals at work and achieve them, are able to contribute something of themselves to the job, have high participation in the job, have intrinsic motivation, commitment to work, and demonstrate their talents. At work, people feel happy and committed to the organization in situations where individuals are not only engaged in work but also their opinions are valued, such as social relations, belonging, work peace, justice, leadership, communication, and participation in decisions. As a result of organizational happiness; Employees achieve their goals and are positively affected by factors such as promotion, salary, success and motivation. In a happy organization; The number of errors decreases, legal sanctions and lawsuits decrease, and it becomes an institution where people want to work. Happiness is contagious.