Örgütsel Vatandaşlık Davranışı (Organizational Citizenship Behavior) - Alan, Handan (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Bu kitap bölümü, örgütsel vatandaşlık davranışının önemini ve özelliklerini detaylı bir şekilde ele alıyor. Örgütsel vatandaşlık davranışı, çalışanların resmi görevlerinin ötesine geçerek gönüllü olarak sundukları davranışların bir bütünüdür. Bu davranışlar, fedakârlık, vicdanlılık, tevazu, nezaket, yurttaşlık erdemi ve sportmenlik gibi değerleri içerir. Örgütsel vatandaşlık davranışının işe katılımı artırdığı, ekip çalışmasını teşvik ettiği, hata maliyetlerini azalttığı ve olumlu bir iş ortamı sağladığı belirtilmektedir. Özellikle sağlık kurumları ve hemşirelik açısından da bu davranışın önemi vurgulanmaktadır. Hemşireler, yüksek kaliteli hasta bakımında kritik bir rol oynamaktadır ve örgütsel vatandaşlık davranışı, sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulmasına katkıda bulunabilir. Ancak, hemşirelik mesleği dünya çapında personel sıkıntısı, ağır iş yükü, tanımlanmamış sorumluluklar, ekipman eksikliği, düşük ücret ve zayıf sosyal statü gibi zorluklarla karşı karşıyadır, bu da hemşirelerin tanımlanmış görevlerinin ötesinde davranışlar sergilemelerini gerektirebilir. Bu bölüm, hemşire yöneticilerin örgütsel vatandaşlık davranışını anlamaları ve teşvik etmeleri için önemli bir kaynak sunmaktadır. Hemşirelerin bu davranışları sergilemesi, sağlık kurumlarının etkinliği ve hasta bakımının kalitesi açısından kritik öneme sahiptir.This book chapter thoroughly examines the importance and characteristics of organizational citizenship behavior (OCB). OCB encompasses the voluntary behaviors that employees offer beyond their formal job duties. These behaviors embody sacrifice, conscientiousness, humility, kindness, civic virtue, and sportsmanship. It is noted that OCB enhances job engagement, fosters teamwork, reduces error costs, and cultivates a positive work environment. Particularly emphasized is the significance of OCB in healthcare institutions and nursing. Nurses are critical in delivering high-quality patient care, and OCB can contribute to effectively delivering healthcare services. However, the nursing profession faces global challenges, including staff shortages, heavy workloads, undefined responsibilities, equipment shortages, low pay, and weak social status, necessitating nurses to behave beyond their defined duties. This chapter is a valuable resource for nurse managers to understand and promote OCB. Demonstrating these behaviors by nurses is critically important for the effectiveness of healthcare institutions and the quality of patient care.