Duygu Yönetimi (Emotion Management) - Atasoy, Işık (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Duygular yaşamın içinde olduğundan, bireyler iş hayatında duygularıyla birlikte çalışmaktadır. Bu kapsamda duyguları yönetme, olumsuz duygularla baş etme, duyguları kontrol edebilme önem kazanmaktadır. Duyguları yönetmek, duyguları bastırmak ya da görmezden gelmek anlamına gelmemektedir. Duygular ve davranışlar arasında dengeyi kurmaktır. Duyguları kendisine ve iletişimde olduğu kişilere zarar vermeden olumlu kullanmaktır. Birey duygularını yönettiğinde mutlu olmakta bu durumda iş memnuniyetini ve iş doyumunu artırmaktadır. Olumlu duygu yönetiminin yapıldığı örgütlerde performans artmaktadır. Bireyin çalışma ortamında veya özel yaşamında başarılı olabilmesi için kişinin duygularını tanıması ve duygularını yönetmesi gereklidir. Çalışanın duygularını iyi yönetmesi örgütün çalışma atmosferini olumlu etkilemektedir. Olumlu duygulara sahip olan çalışanlar yönetici davranışlarını etkilemekte ya da yöneticinin olumlu davranışları çalışanları etkileyebilmektedir. Çalışan ile yönetici arasında gelişen bu sinerji örgütsel performansın ve verimliliğin artmasını sağlamaktadır. Örgüt yönetimlerinin sadece ekonomik başarıya odaklanmamaları,  çalışanların duygusal gereksinimlerini göz ardı etmemeleri gerekmektedir. Örgütler çalışanlarını sosyal ve duygusal olarak desteklemelidir. Hemşirelik, birçok faaliyetin bir arada yürütüldüğü stresli ve duygu yüklü karmaşık bir meslektir. Hemşireler, hastalara fiziksel ve duygusal destek içeren bakım sağlamaktadır. Hemşirelerin çalışma ortamında kendi sağlıklarını korumaları ve kaliteli hasta bakımı vermeleri açısından duygularını yönetmeleri önemlidir. Hemşireler kendi duygularını tanıyıp anlayabilmeli, duygularının farkında olabilmeli ve yaşadıkları duyguları etkili bir şekilde yönetebilmelidir.Emotions are inherent in life, and individuals also live them in their work-life. Emotional regulation, emotional management, and coping with negative emotions become critical in this context. Managing emotions does not mean suppressing or ignoring them; It involves achieving equilibrium between feelings and actions. It is about utilizing emotions positively without causing harm to oneself and the individuals one communicates with.Emotional regulation leads to happiness, which enhances overall job fulfillment and satisfaction. Performance usually increases in companies that use positive emotional management techniques. For an individual to be successful in their work environment or personal life, they need to recognize and manage their emotions. Effectively managing emotions affirmatively impacts the working atmosphere of an organization. Employees who possess positive emotions can influence managerial behaviors, on the other side, positive manager's behaviors can affect employees.The synergy between employees and managers contributes to the enhancement of organizational performance and efficiency. Organizational management should not solely focus on economic success but should also consider the emotional needs of their employees. Organizations should provide social and emotional support to their employees.Nursing is a demanding and emotionally charged profession where numerous activities are conducted simultaneously. Nurses provide care that encompasses both the physical and emotional well-being of patients. Nurses need to manage their emotions in the workplace for their well-being and to provide quality patient care. Nurses should be able to recognize and understand their own emotions, be aware of their emotions, and effectively manage the emotions they experience.