Meslektaş Dayanışması (Colleague Solidarity) - Taşkıran Eskici, Gülcan (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Meslektaş dayanışması, meslektaşlar arasında destek sağlanması ve mesleki bilgi, teknik ve becerilerin birbiriyle paylaşılması olarak tanımlanmaktadır. Meslektaş dayanışması genel olarak ekip çalışması, ortak amaç, destek davranışı, karşılıklı paylaşım, karşılıklı saygı ve karşılıklı güven bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu bileşenler aynı zamanda meslektaş dayanışması için ampirik referans oluşturmaktadır. Meslektaş dayanışması, çalışanlar üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkilere sahip olabilir. Bir kurumda meslektaş dayanışmasının olması, ekip ruhunu geliştirir, çatışmaların daha iyi yönetilmesini sağlar ve çalışanların moral ve motivasyonunu yükseltir. Ayrıca meslektaş dayanışması, çalışanların işle ilgili sorunları çözmelerine yardımcı olur ve iş stresi, işten ayrılma niyeti ile tükenmişliği azaltır. Kişilerin özgüvenlerini artırır. Bunun yanında iş arkadaşından destek kabul edildiğinde, desteği kabul eden kişi bunu kendisinin işi başarmadaki yetersizliği olarak da değerlendirebilir. Hemşireler, sağlık ekibinin merkezindedir ve sağlık kurumundaki hemen hemen her meslek grubu ile iletişim ve koordinasyon içindedir. Dolayısıyla hasta güvenliği ve kaliteli hizmet sunumu ile istenmeyen sonuçların oluşmaması için hemşireler arasında olumlu iletişim süreçleri ve dayanışmanın olması kritik bir öneme sahiptir. Olumlu meslektaş ilişkileri, ekip çalışması ve dayanışmayı teşvik eden bir örgüt iklimi ve kültürü oluşturmak yönetici hemşirelerin önemli bir sorumluluğudur.Collegial solidarity is defined as providing support among colleagues and sharing professional knowledge, technical expertise, and skills with each other. Collegial solidarity generally consists of components such as teamwork, shared goals, supportive behavior, mutual sharing, mutual respect, and mutual trust. These components also serve as empirical references for collegial solidarity. Collegial solidarity can have both positive and negative effects on employees. Having collegial solidarity in an organization enhances team spirit, enables better management of conflicts, and boosts the morale and motivation of employees. Additionally, collegial solidarity assists employees in resolving work-related issues and reduces job stress, intention to leave, and burnout. It also increases individuals' self-confidence. Moreover, when support is accepted from a colleague, the recipient may also perceive it as a reflection of their inadequacy in accomplishing the task. Nurses are at the core of the healthcare team and are in communication and coordination with virtually every profession within the healthcare institution. Therefore, positive communication and solidarity among nurses are critical for patient safety, quality service delivery, and preventing adverse outcomes. A significant responsibility for nurse managers is to foster a climate and culture that promotes positive colleague relationships, teamwork, and solidarity.