Örgütsel Adalet (Organizational Justice) - Kantek, Filiz; Yeşilbaş, Hande; Aytur Özen, Tangül (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Örgütsel adalet, sağlık hizmeti sunumunun en temel belirleyicisi olan hemşirelik için önemli bir kavramdır. Hemşirelikte örgütsel adalet, sağlık kuruluşlarının kendilerine ne kadar adil veya haksız davrandığına dair algısı olarak tanımlanmaktadır. Hemşirelerin örgütsel adaletin sağlandığı bir kurumda çalışmaları hem öznel hem de iş yaşamlarında, fiziksel, duygusal ve sosyal sağlıklarının korunması açısından önem taşımaktadır. Örgütsel adaleti açıklayan teoriler ve modeller, örgütsel adaletin dağıtım, işlemsel ve etkileşim olmak üzere üç temel boyutta ele alınması gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda; hemşirelerde örgütsel adalet algısı sözü geçen üç temel boyut üzerinden ele alınarak değerlendirilmelidir.    Hemşirelerde örgütsel adalet algısını etkileyen bireysel (yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, liderlik davranışı gibi) ve örgütsel-çevresel faktörler (işin niteliği, terfi ve ilerleme olanakları, tatil ve izinler, ödül ve ceza uygulamaları, performans değerlendirme, iletişim, güven, örgütsel bağlılık, iş doyumu, motivasyon, işten ayrılma niyeti, tükenmişlik ve örgütsel stres gibi) bulunmaktadır. Yönetici hemşireler ve hemşireler, örgütsel adaleti teşvik eden yönetim sistemi ve politikaları aracılığı ile örgütsel adalet kültürünün oluşturulmasında etkin rollere sahiptir.Organisational justice is an important concept for nursing, which is the most fundamental determinant of health service delivery. Organisational justice in nursing is defined as the perception of how fair or unfair health institutions treat them. It is important for nurses to work in an institution where organisational justice is provided in order to protect their physical, emotional and social health both in their subjective and professional lives. Theories and models explaining organisational justice reveal that organisational justice should be handled in three basic dimensions: distributive, transactional and interactional. In this context, the perception of organisational justice in nurses should be evaluated through these three basic dimensions.    There is individual (such as age, gender, education level, leadership behaviour) and organisational-environmental factors (such as job quality, promotion and advancement opportunities, holidays and leaves, reward and punishment practices, performance evaluation, communication, trust, organisational commitment, job satisfaction, motivation, turnover intention, burnout and organisational stress) that affect the perception of organisational justice in nurses. Nurse managers and nurses have active roles in creating a culture of organisational justice through management systems and policies that promote organisational justice.