Örgütsel Davranışı Etkileyen Faktörler (Factors Affecting Organizational Behavior) - Demirtaş, Hande (Hemşirelikte Örgütsel Davranış: Güncel Yaklaşım ve Yönelimler, 2024)
Çalışanların örgütteki davranışları, hareketleri ve olaylara verdikleri tepkiler birçok faktörden etkilenmektedir. Bu faktörler çalışanların örgüte yönelik oluşturduğu örgütsel davranışları dolayısıyla da örgüt verimliliğini etkilemektedir. Çalışanların örgütsel davranışlarını, kişilik, tutum, demografik özellikler, benlik, algı, sezgi, değer ve normlar, duygular, stres, kuşaklar arası farklılıklar ve örgütsel çevreleri etkilemektedir. Bu faktörlerin etkisiyle örgüt çalışanlarının çalışma tarzı ve iş yapma biçimleri farklılaşmaktadır. Özellikle merkezinde insan olan sağlık kurumlarının hedeflerine ulaşabilmeleri, rekabet ve devamlılığını sağlayabilmesine olanak sunması bakımından bu faktörler önem taşımaktadır. Sağlık örgütlerinde en fazla nüfusa sahip hemşireler hastalar ile en fazla zaman geçiren meslek olması sebebi ile hemşirelik için hayati önem taşımaktadır. Bu bölümde, hemşirelik mesleğinde örgütsel davranışı etkileyen faktörler açıklanarak yönetici hemşireler için önemi ortaya konmuştur.Employees' behavior, actions and reactions to events in the organization are affected by many factors. These factors affect the organizational behavior of employees towards the organization and therefore the productivity of the organization. Personality, attitude, demographic characteristics, self, perception, intuition, values and norms, emotions, stress, intergenerational differences and organizational environments affect the organizational behavior of employees. Under the influence of these factors, the working styles and ways of doing business of organizational employees differ. These factors are especially important in terms of enabling health institutions, which have people at their core, to achieve their goals and ensure their competitiveness and continuity. Nurses, who have the largest population in health organizations, are of vital importance for nursing because they are the profession that spends the most time with patients.In this section, the factors affecting organizational behavior in the nursing profession are explained and their importance for nurse managers is revealed.