Zehirlenmeler - Vetem Karagülle, İnci (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Zehirlenmeler   ciddi ve yaşamı tehdit eden bir durum olması nedeni ile yakın  takip ve tedavi edilmelidir. Klinik belirtiler; zehirin miktarına, maruz kalma süresine, metabolik özelliklerine, metabolitlerinin toksik olmasına ve  tedavinin başlama zamanına göre değişkenlik gösterir. Zehirlenme tedavisine genel yaklaşım; semptomatik, destekleyici, zehiri uzaklaştırmaya yönelik uygulamaları ve antidot tedavisini içerir. Zehirlenmiş bir hastanın yoğun bakım takibinde de etkenin absorbsiyonunun azaltılması, eliminasyonun artırılması ve olumsuz etkilenen organ ve sistem fonksiyonlarının desteklenmesi gerekir. Bu amaçla spesifik antidotlar kullanılır ve gereğinde ekstrakorporeal kan pürifikasyon yöntemleri uygulanarak, zehirlenme sebebi olan etken maddeler dolaşımdan uzaklaştırılmaya çalışılır.