Şok - Harmankaya, Fatma (Yoğun Bakımda Tanı ve Tedavi, 2024)
Şok dolaşım, doku pefüzyonu, hemostatik mekanizmalarda akut olarak oluşan bozulmadır. Temel patoloji doku hipoperfüzyonudur. 4 farklı sebep ‘distrubutif, kardiyojenik, hipvolemik ve obstruktif şok’ olarak tanımlayabiliriz. Şokun etyolojisini tanımlayıp tedavisi için uygun sıvı replasmanı sonrasında hastaya uygun vazopresör tedaviyi planlamak gerekir. Vazopresör tedavide adrenerjik reseptörlerin ana kategorileri; alfa-1, beta-1, beta-2 adrenerjik ve dopaminerjik reseptörlerdir. Şok takip ve tedavisinde sıvı yanıtlılığı-volüm durumu, kardiyak output ve doku oksijenizasyonunu objektif olarak değerlendirebiliriz.Shock is an acute disruption in circulation, tissue perfusion and hemostatic mechanisms. The main pathology is tissue hypoperfusion. We can define 4 different causes as 'distributive, cardiogenic, hypovolemic and obstructive shock'. It is necessary to identify the etiology of shock and plan appropriate vasopressor treatment for the patient after appropriate fluid replacement for its treatment. The main categories of adrenergic receptors in vasopressor therapy are; alpha- 1, beta-1, beta-2 are adrenergic and dopaminergic receptors. We can evaluate fluid responsiveness-volume status, cardiac output and tissue oxygenation in shock with monitoring objectively and plan treatment.