Candida auris’in Oluşturduğu Klinik Tablolar Cerrahi Bilimler - Şahin, Can (Tüm Yönleriyle Candida Auris, 2024)
Candida enfeksiyonları; sağlık bakımı ilişkili enfeksiyonlar (SBİE) içinde en sık karşılaşılan mantar enfeksiyonudur. Özellikle cerrahi yoğun bakım ünitelerinde; cerrahi alan enfeksiyonları (CAE) ve kandidemiye sebep olabilirler. Candida auris 2009’da tanımlanan önemli bir maya mantarıdır. Cerrahi yoğun bakım ünitelerindeki hastalar, kandidemi gelişmesi açısından en yüksek riske sahip olan hasta grubudur.  Yoğun bakım hastalarında C. auris kandidemisi riskini artıran bazı faktörler mevcuttur. Hastada santral venöz veya arteryal kateter bulunması, diyabet, kronik böbrek hastalığı, sürekli venö-venöz hemodiyaliz uygulanması (CVVHD), mekanik ventilasyon, cerrahi müdahele geçirmiş olması, yoğun antibiyotik ve antifungal maruziyeti bu riski artıran faktörlerdir. Cerrahların son yıllarda cerrahi yoğun bakım ünitelerinde görülme sıklığı artan, yüksek mortalite ve morbidite oranlarına sahip C. auris enfeksiyonlarıyla ilgili farkındalıklarının ve bilgi düzeylerinin artması, kritik hastaların tedavi süreçlerinde bu patojeni her zaman göz önünde bulundurmaları gerekmektedir.Candida infections are most common fungal infection among healthcare-associated infections (HAIs). Especially in surgical intensive care units; They can cause surgical site infections (SSI) and candidemia. Candida auris is an important yeast fungus that was identified in 2009. Patients in surgical intensive care units are under highest risk of developing candidemia.  There are some factors that increase the risk of C. auris candidemia in intensive care patients. The presence of a central venous or arterial catheter in the patient, diabetes, chronic kidney disease, continuous veno-venous hemodialysis (CVVHD), mechanical ventilation, surgical intervention, and intense antibiotic and antifungal exposure are factors that increase this risk. Surgeons' awareness and knowledge about C. auris infections should always be taken into consideration during the treatment processes of critically ill patients since the increased infections in frequency in surgical intensive care units in recent years and have high mortality and morbidity rates.