Uyaranlara Duyarlı Nanotaşıyıcılar - Türkmen, Ömer (21. Yüzyılın Modern İlaç Taşıyıcı Sistemleri, 2023)
Nanoteknolojinin ilaç uygulamaları üzerinde gittikçe artan etkisiyle birlikte, uyaranlara duyarlı nanotaşıyıcıların geliştirilmesi, terapötik ajanların özellikle istenen etki bölgesine hedeflendirilerek salımını kontrol etmede çeşitli üstünlükleri de beraberinde getiren bir strateji olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu yaklaşım ile nanotaşıyıcının bölgesel, zamansal ve dozaj kontrollü özellikler kazanması mümkün hale getirilmiştir. Optimize edilmiş bir sistem tasarlamak için, endojen (pH, redoks, enzim) veya eksojen (sıcaklık, manyetik alan, ultrason, ışık, elektrik alan) veya çoklu uyaranlar gibi farklı uyaran mekanizmalarını kavramak gerekmektedir. Bu bölüm, endojen ve eksojen uyaranlara duyarlı nanotaşıyıcı sistemlerin kontrollü ve hedeflendirilmiş ilaç uygulamasındaki mevcut güncel yaklaşımlara genel bir bakış sunmaktadır.