Hücre Bazlı Nanotaşıyıcı Sistemler-Eksozomlar - Eren Böncü, Tuğba (21. Yüzyılın Modern İlaç Taşıyıcı Sistemleri, 2023)
Ekstraselüler veziküller(EV), hücreler tarafından ekstraselüler boşluğa salgılanan lipide bağlı veziküllerdir. EV’lerden 40–100 nm çapında çift fosfolipit kaplı nanoveziküller olan eksozomlar, hücreler arası ortamın ayrılmaz parçasıdır ve hücreler arası iletişimin düzenleyicileridir. Hücre bazlı nanotaşıyıcılar ve EV’ler arasında en dikkat çeken ve ilaç taşıyıcı sistem olarak en uygun olanlar eksozomlardır. Yapılarında birçok biyolojik materyal içeren bu taşıyıcılara ilaçlar/aktif bileşenler de eklenebilir. Küçük boyutları ve hücre kaynaklı doğal ürün olmaları ile eksozomlar klasik ilaç taşıyıcı sistemlere kıyasla pek çok avantaja sahiptir. Hem ilaç yüklü hem de serbest eksozomlar, kanser başta olmak üzere pek çok hastalığın teşhis ve tedavisinde umut vadeden sistemlerdir.