Yaşlılarda Etik ve Yasal Konular - Arık Şen, Büşra; Karabulut, Esra (Geriatrik Bakım, 2024)
Yaşlılık farklı fizyolojilere sahip canlılarda bile var olan doğum ile başlayan, kaçınılmaz ve geri dönüşü mümkün olmayan bir süreçtir. Teknoloji ve bilimin gelişmesi ışığında yaşlılık sınırı yukarı çekilmeye ve yaşlı nüfus genç nüfusa oranla artmaya başlamıştır. Yaşlanma durumu bireylerin bilişsel, fiziksel ve sosyal becerilerinde azalmalar olması sonucu bireylerin özerkliğinin azaldığı bir dönemdir. Yaşlı bireylerde özerkliğin kaybolması ve bulaşıcı olmayan hastalıkların görülme sıklığının artması yaşlı bireylerin fizyolojik, bilişsel ve sosyal destek ihtiyacını artırmaktadır. Yaşlı nüfusun ihtiyaç duyduğu sağlık, sosyal ve toplumsal destek ihtiyaçları karşılanırken bir takım etik sorunlar yaşanmakta ve yasal durumlara maruz kalınabilmektedir. Yaşlı nüfusun sağlığı ve bakımı ile ilgilenenlerin ve yaşlılık ile ilgili politika üreticilerin yaşlılık döneminde ortaya çıkabilen etik sorunları ve hukuki konular hakkında bilgi sahibi olması, bireylerin haklarının, mahremiyetlerinin ve haysiyetlerinin korunması açısından önemlidir.Old age is an inevitable and irreversible process that starts with birth, even in living beings with different physiologies. In the light of the development of technology and science, the age limit has started to be raised and the elderly population has started to increase compared to the young population. Aging is a period in which individuals' autonomy decreases as a result of decreases in cognitive, physical and social skills. The loss of autonomy in elderly individuals and the increase in the incidence of non-communicable diseases increase the need for physiological, cognitive and social support. While meeting the health, social and social support needs of the elderly population, some ethical problems are experienced and legal situations may be exposed. It is important for those who are interested in the health and care of the elderly population and policy makers on aging to have knowledge about ethical problems and legal issues that may arise in old age in order to protect the rights, privacy and dignity of individuals.