Yaşlı Bireylerde İletişim - Karabulut, Esra (Geriatrik Bakım, 2024)
İletişim, "duyguların, düşüncelerin veya bilinenlerin akla gelen tüm yollarla başka bireylere aktarılması, bilgi alışverişi ve haberleşme" şeklinde tanımlanmaktadır. İletişim süreci; gönderici, alıcı, kanal, ortam, mesaj ve geri bildirim gibi kavramlar üzerinden incelenmektedir. Gönderici, iletilecek mesajın kaynağı ve iletişimin başlatıcısıdır. Alıcı ise gönderilen mesajı yorumlayan bireydir. İletişim, sözlü ve sözsüz olmak üzere iki biçimde ele alınmaktadır. Sağlık profesyonelleri, sözlü ve sözsüz iletişim becerilerini aktif olarak kullanabilirler. Bu beceriler, hastalarla daha etkili ve anlamlı ilişkiler kurmalarına yardımcı olur. Yaşlılarla etkili iletişim kurmanın temel adımı ise iletişimi engelleyen nedenlerin yaşa bağlı olup olmadığının incelenmesidir. Yaşlıların günlük yaşamlarını sürdürmek ve yaşam kalitelerini artırmak için iletişim önemlidir. Etkili ve uygun iletişim kurulamaması, yaşlıların zamanla yaşamdan memnun olmamalarına ve yalnızlaşmalarına yol açmaktadır.Communication is defined as ‘the transfer of feelings, thoughts or what is known to other individuals by all conceivable means, information exchange and communication’. Communication process is analysed through concepts such as sender, receiver, channel, medium, message and feedback. The sender is the source of the message to be transmitted and the initiator of communication. The receiver is the individual who interprets the message sent. Communication is analysed in two forms: verbal and non-verbal. Health professionals can actively use verbal and non-verbal communication skills. These skills help them establish more effective and meaningful relationships with patients. The basic step in establishing effective communication with the elderly is to examine whether the reasons that prevent communication are age-related. Communication is important for the elderly to maintain their daily lives and improve their quality of life. Failure to establish effective and appropriate communication causes the elderly to become dissatisfied with life and lonely over time.