Geriatrik Aciller - Kamalak Bayram, Ayşenur (Geriatrik Bakım, 2024)
Dünyada ve ülkemizde acil servise başvuran hastaların büyük bir kısmını geriatrik populasyon oluşturmaktadır. Bu durumun sebebi yaşlı bireylerin kronik ve komorbid hastalıklara sahip olması, bilişsel fonksiyonlarında bozulma ya da geriatrik bir sendroma sahip olması, çoklu ilaç kullanımı, istismar, ihmal veya sosyal izolasyon gibi sorunların varlığı olarak görülebilmektedir. Yaşlı bireylerde değişen fizyolojik, psikolojik ve bilişsel özellikler yaşlı bireyleri değerlendirirken farklı bir bakış açısı geliştirmeyi gerektirmektedir. Acil servise başvuran hastaların çoğunluğunun yoğun bakım veya servislere yatırılma endikasyonları olduğu bilinmektedir. Acil servislere başvuru sebepleri ise nefes darlığı, genel durum bozukluğu, karın ağrısı, düşme, tansiyon problemleri olarak sıralanmaktadır. Yaşlı hastalarla iletişimde yaşanan zorluklar da tanı koymayı geciktirmektedir. Bu yüzden yaşlıları geriatrik olarak değerlendirmeli ve acile başvuru sebebi olan soruna yaşlılıkta değişen koşullar göz önünde bulundurularak yaklaşılmalıdır.The majority of patients in emergency rooms around the world are made up of the geriatric population. The reason for this situation can be seen as chronic and comorbid old age, deterioration in health conditions or a geriatric syndrome, multiple drug use, abuse, neglect or social isolation. Change in elderly individuals, psychological and theoretical features involve developing a different perspective when evaluating elderly individuals. It is known that the majority of emergency department earnings are invested in intensive care units or wards. Reasons for applying to emergency services are listed as shortness of breath, poor general condition, abdominal pain, falls, and blood pressure problems. Difficulties in communication with elderly patients also delay diagnosis. Therefore, elderly people should be evaluated as geriatric and the problem that is the reason for urgent admission should be approached by taking into account the conditions of disability in old age.